عبدالله عبدالله، رییس اجرائیه حکومت وحدت ملی امروز جمعه بیانیه پایانی ششمین اجلاس همکاریهای اقتصادی منطقهای "ریکا" را ایراد کرد و گفت که ریکا در حال گام نهادن به یک عصر جدید برای همکاریهای منطقهای است.
ششمین اجلاس ریکا امروز رسما با حضور نمایندهگان بیش از سی کشور جهان و دها سازمان بین المللی بعد از دو روز رایزنی در کابل به کارش پایان داد.
در این اجلاس کشورهای مختلف یک بار دیگر تعهدات شان را برای همکاریهای دوام دار به افغانستان ابراز داشتند و تاکید کردند که یک افغانستان با ثبات میتواند متضمن ثبات در منطقه و جهان باشد.
در بیانه اش رییس اجرائیه از زحمات نمایندهگان موجود در این نشست که دو روز پرکار را پشت سر گذاشتند قدرانی کرد و افزود که نمایندهگان در جریان دو روز گذشته ساحات مختلفی را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
عبدالله با اشاره به تاسیس ریکا گفت که این پلاتفورم مهم همکاریهای منطقوی که یک دهه قبل در سال ۲۰۰۵ ایجاد گردید و من میخواهم به تمام کشورهای عضو، سازمانهای بین المللی و سایر اشتراک کنندگان، این دستآورد بزرگ را تبریک گفته و از تلاشهای شان درین زمینه قدردانی نمایم.
او گفت که با استفاده از ابزار تحلیل مدرن با حمایت از جمع آوری تجربوی اطلاعات و معلومات تازه، انجام مطالعات ابتدائی، تحقیقات و ارزیابی پروژه های زیربنائی کوچک و بزرگ را سهل میسازد. مهمتر از آن، تلاش مشترک، ما را به مرحله تطبیقی اهداف جدید نزدیکتر ساخته است.
رییس اجرائیه در سخنان اش از ابتکار کشور ترکمنستان که اعلام کرده میزبان نشست بعدی ریکا در سال 2017 میلادی باشد ابراز خرسندی کرد و گفت که نشستهای چون ریکا میتواند زمینه همکاریها میان کشورهای منطقه در ساحات مختلف مانند و پروژه های سکتور ترانسپورت، انرژی و تجارت به میان آورد.
آقای عبدالله گفته است:"می خواهم با استفاده ازین فرصت مراتب امتنان جمهوری اسلامی افغانستان را به کشور ترکمنستان نسبت اظهار آمادگی برای میزبانی دور بعدی کنفرانس همکاریهای اقتصادی منطقوی برای افغانستان که قرار است در عشق آباد برگزار گردد، ابراز نمایم. بازدید رسمی چند روز قبل جلالتمآب رئیس جمهور ترکمنستان از کابل، ابتکارات مهمی را در عرصه مدرن سازی و توسعه پروژهها در سکتورهای ترانسپورت، انرژی و تجارت در منطقهء ما از روسیه و قزاقستان الی ترکیه و خلیج فارس در یک جهت و از جانب دیگر الی چین و هند، به نمایش گذاشت."
در ادامه عبدالله عبدالله به احداث دوباره جاده تاریخی ابریشم اشاره کرد و گفت که باز شدن دهلیزهای جدید اقتصادی میتواند زندهگی میلیونها شهروند منطقه را تغییر دهد.
عبدالله عبدالله افزود:"این مؤید آنست که ما همه به طور مثبت از انقلاب جاری در عرصه زیربنا به شکل مثبت متأثر خواهیم شد. باز شدن دهلیزهای جدید و ایجاد فرصتهای تازه، زندگی میلیونها شهروند منطقه را تغییر خواهد داد. در حالیکه منطقهء بزرگ ما در حال تغییر است، ما شاهد ظهور مجدد چندین شاهراه ابریشم بوده و مشتاقانه خواهان آن هستیم تا این شاهراهها مکمل یکدیگر بوده و منجر به اتصال زمینی و بحری جوانب ذینفع گردند."
وی ادامه داد:"بدون شک تکمیل دهلیزهای "لاجورد" و "خط آهن پنج کشور" باعث افزایش اتصال منطقوی خواهد شد. کلید مؤفقیت این پروژهها در مشارکت سکتورهای دولتی - خصوصی و ترکیب هر دو در ابعاد دوجانبه، چندجانبه و همکاریهای منطقوی نهفته است. ادامه پروسه بررسی عملی بودن تخنیکی و ارزیابی مالی این پروژهها ضامن منفعت، به کاری گیری بهترین تجربیات، حساب دهی و قیمت رضایت بخش در بازار میباشد."
رییس اجرائیه حکومت همچنان به تکمیل قریب الوقوع پروژه انرژی کاسا 1000 اشاره نموده گفت که تکمیل قریب الوقوع پروژه انرژی CASA 1000 که باعث افزایش ظرفیت برق در منطقه میگردد، مثال خوب همکاری منطقوی به شمار میرود که باعث منفعت جوانب ذیدخل خواهد شد.
عبدالله در این باره چنین اظهار داشت:"هرچند بعضی از پروژههای بزرگی که لست آنها در ضمیمه سند اصلی RECCA ارائه گردیده است، در درازمدت از اهمیت به سزایی برخوردار اند که ما به آن در فرصت مناسب رسیدگی خواهیم نمود، پروژههای که در جریان کنفرانس جاری به شما ارائه گردید؛ عملی بوده و با مدنظر داشت تاثیرات متقابل و سرمایه گذاری مناسب، انتخاب شده اند. به عبارت دیگر، این پروژهها میوههای قابل دسترس میباشند که شرکای منطقوی میتوانند آن را بچینند. (از آن مستفید گردند)."
عبدالله عبدالله همچنان با تاکید به اعلامیه ششمین نشست ریکا در کابل گفت:"در اعلامیه، ما خود را متعهد به امتیاز گیری از محیط geo-economic به منظور دست یافتن به فرصتهای پیشرو ناشی از احداث شاهراههای جدید ابریشم، دانسته ایم. از آنجائی که پروسه RECCA این نکته را برجسته ساخت که پروژههای انتخاب شده، با درنظر داشت تسهیل فعالیتها، تقویت گذرگاهها و کاهش مشکلات (تنگناها) در دهلیزهای تجارتی و ترانزیتی در حال ظهور، از دید استراتیژیک مطرح گردیده اند."
وی افزود که با همین روحیه، دولت وحدت ملی افغانستان از تحقق پنج دهلیز اقتصادی در منطقهء ما، استقبال مینماید. هر یک ازین دهلیزها عامل بالقوهء (پوتانسیل) باز نمودن ظرفیتهای اقتصادی منطقوی را در حالی که که تزلزل ناشی از نوسانات ارزی، عدم ثبات بازار ارز و بلند رفتن قیمت کالا، به یک نورم دورانی مبدل شده است، به شمار میروند.
او تاکید کرده گفته:"بعضی از شرکای ما مربوط به سکتور دولتی و بعضی دیگر مربوط سکتور خصوصی میباشند که هر دو از اهمیت به سزائی برخوردار اند. علاوه بر آن، حکومات بحیث تمویل کنندگان (دونرها) و نهادهای اقتصادی بین المللی میتوانند نقش مهمی را در زمینه تهیه سرمایه اولیه برای آغاز پروژههای حیاتی و کاهش عوامل خطر برای سرمایه گذاران خصوصی، بازی نمایند."
وی ادامه داد:"حال کلید دوام این پروسه، آغاز مرحله تطبیقی RECCA میباشد. ما از سهمگیری جوانب ذیدخل، شرکا و سرمایه گذاران در زمینه کار مشترک دست به دست درین مرحله حساس، استقبال میکنیم. برای تسهیل در تعاملات، خوشحال هستم که میبینم که فنآوری معاصر زمینه ایجاد "پورتال آنلاین" به دریچهای مبدل شده است که زمینه مراقبت زنده از سرمایه گذاری، و گزارش پیشرفت در همه عرصههای مدیریت پروژهها و تطبیق آن را، میسر ساخته است."
عبدالله گفت که به اساس تحلیل تأثیرات اقتصادی که درین کنفرانس ارائه گردید؛ انگیزه واقعی و منفعت اقتصادی ملموس برای همه شرکای منطقه در زمینه تعهد به افزایش تجارت، ترانزیت، ترانسپورت، انتقال انرژی و سرمایه گذاری در مسیرهای تازه در حال انکشاف، وجود دارد.
او تاکید کرد که افغانستان به مثابه چهارراه منطقه، حیثیت مرکز کلیدی و پل زمینی برای برآورده شدن اتصال جمعی منطقوی را دارد و ما برای از میان برداشتن تهدیدات موجود بر علیه امنیت و ثبات به اشکال مختلف همانند تروریزم، افراط گرایی و مواد مخدر، مشترکاً تلاش میکنیم. ما قربانی اصلی این آفات بوده و از تلاشهای بین المللی در راستای مبارزه با این تهدیدات قدردانی به عمل میآوریم.
رییس اجرائیه یک بار دیگر به اقدامات جدی علیه دهشت افگنی گفت که نیاز است اقدامات جدی تری جهت مبارزه با تروریزم روی دست گرفته شود.
عبدالله گفت:" ما نیازمند به اقدامات جدیتر برای مبارزه با تروریزم سنتی و اشکال جدید آن، میباشیم. کافی نیست تا به وعدهها و اظهارات اکتفاء کرد اما در عمل و کردار، ناکام ماند. در حالی که ما بهای سنگینی را میپردازیم، ولی در زمینه مبارزه با اشکال مختلف این تهدیدات، متحدانه عمل میکنیم. ما در زمینه تقویت نیروی دفاعی، حمایت از مردم، سلامت نهادهای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی خویش، به همکاری شما ضرورت داریم چنانی که شما نیز نیازمند همکاری ما میباشید."
عبالله گفت در حالی که ما با مشکلات متعدد مواجه هستیم، کنفرانس فعلی یک بار دیگر به اثبات رسانید که فرصتها و زمینهها برای انکشاف و رفاه در سطح منطقه، واقعی و قابل دسترس میباشند. کار درین عرصه آغاز شده و افغانستان آماده است تا نقش خود را در زمینه بزرگتر، ایفا نماید.
وی افزود:"شما چندین سال در چوکات RECCA با جدیت کار نموده و تهداب مستحکمی را بنا نهاده اید. بیائید متحدانه در راستای تحقق دیدگاه "اعلامیه مشترک" به جلو برویم. بیائید پروژهها را به واقعیت مبدل سازیم تا به رشد دهلیزهای منطقوی نائیل آئیم و بیائید مشترکاً درین مسیر الی رسانیدن مردمان و کشورهای منطقهء بزرگ خویش، به ثبات و رفاهی که واقعاً مستحق آن اند، به پیش برویم."
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/4113